"Muka" u Varešu
22. ožujka 2015.

Mlada nedjelja je obično ona nedjelja kada se svete mise slave samo u župnoj crkvi, a oni vjernici koji s filijala mogu doći, rado prisustvuju. Ova nedjelja je imala razlog više da u što većem broju posjetimo župnu crkvu, a kroz sljedeće retke saznajte i zašto.
Korizma je liturgijsko vrijeme u kojem Crkva, svake godine na obnovljeni način, poziva vjernike da se u vremenu od četrdeset dana, postom, pokorom, molitvom i djelima ljubavi, obnavljaju u vjeri i da se suživljavaju s Kristom koji je bio mučen, raspet i koji je slavno uskrsnuo kao pobjednik nad zlom i smrću. Upravo je Korizma bila odlično vrijeme da župljani župe Knin na čelu sa svojim svećenikom fra Ivanom Lukačem, posjete Vareš.
Njihov posjet je započeo slavljem svete mise točno u 11 sati, a predvodio ju je maloprije spomenuti kninski fratar, fra Ivan Lukač. Riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao je naš kapelan fra Tomislav Svetinović. Predvoditelj misnog slavlja iskoristio je priliku pa je okupljenom vareškom puku uputio riječi duhovne utjehe kao i poticaja da ustraju na spasenjskom putu Kristovom. Cijelo misno slavlje je proteklo svečano i dostojanstveno, a onda je uslijedilo uprizorenje Muke Gospodinove.
U mnogim vjernicima su se probudile emocije koje su bile popraćene suzama i suosjećanjem s Otkupiteljem svih nas. Predstava je osmišljena na taj način da je svatko tko se tada našao u crkvi mogao osjetiti Isusovu duboku patnju, krajnju napuštenost i slabost, trenutke kada i sami dotičemo dno, ali onda primijetimo vjeru kroz koju se očituje ona snaga koja prelazi ljudske granice. To je ona snaga koju zovemo božanska milost, a koja nas izdiže iznad svake ljudske slabosti i patnje, ali izdiže nas i iznad nas samih. Upravo to nas čini zagledanima u Krista kojemu je drugo ime vječnost. Predstava, koju smo imali priliku pogledati, sigurno je mnogima potvrdila da hvaliti Boga u trpljenju može samo onaj vjernik koji je naslonjen na Krista.
Nije prošlo neopaženo ni Njegovo iskreno prijateljstvo sa svojim učenicima na Posljednjoj večeri, a slikovita muka Isusova na križu je potresla i vjernike shvativši kako se tu dogodilo i naše vlastito otkupljenje.
I na kraju predstave, svima ja bila jasna poruka, a ta je da se barem pokušamo suobličiti Kristu jer ćemo samo na taj način prepoznati Isusa kao svoga junaka i tek ćemo tada shvatiti da je onaj Njegov govor na gori zapravo jezik ljubavi koji ćemo svi razumjeti bez obzira na kojoj strani svijeta se nalazili.
Učinilo nam se da ga je Bog napustio, pa je zavapio: „Bože moj, Bože moj, zašto si me napustio?“. Ali On je znao da ga Bog nije napustio i time pokazao snagu vjere. Snagu vjernika zagledanog u vječnost.
Nakon predstave uslijedila je zakuska s gostima, a potom su oni otišli uljepšati dan vjernicima u Busovači. U atmosferu koja je vladala te nedjelje u Varešu, uvjerite se i kroz fotografije.
Nikolina Marčić

 
 
 
 
 • Obavijesti

  • Nedjelja, 12. studenoga 2017.
   • Župski zbor u 19:00 sati u Splitu u crkvi Gospe od Zdravlja pjeva na svetoj misi. Polazak za Split je u 16:30 ispred Gospine crkve.
  • Ponedjeljak, 13. studenoga 2017.
   Župni vjeronauk za prvopričesnike u dvorani samostana sv. Ante:
   - 10:00 h prijepodne
   - 15:00 h i 16.00 h poslijepodne
   • 19:30 h - u dvorani samostana sv. Ante susret je Frame.
  • Utorak, 14. studenoga 2017. - blagdan je sv. Nikole Tavelića, mučenika
  • Petak, 17. studenoga 2017. - blagdan je sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice OFS-a (FSR-a)
   Župni vjeronauk za krizmanike u dvorani samostana sv. Ante:
   - 10:00 h prijepodne
   - 15:00 i 16:00 h poslijepodne
   • I naša župna zajednica obilježava 26. godišnjicu pada grada Vukovara
   Poslije večernje mise iz Gospine crkve krećemo u procesiji sa svijećama prema Trgu, gdje ćemo se pomoliti za sve žrtve Vukovara i Škabrnje te položiti svijeće. Potom će mladi na Tvrđavi zapaliti bengalke.
  • Subota, 18. studenoga 2017.
   • 10 sati - susret je ministranata u samostnskoj dvorani sv. Ante
   • 11 sati probe su dječjeg zbora u samostanskoj dvorani sv. Ante, pozivamo sve osnovnoškolce da se priključe dječjem zboru.
 • Aktualno

  • Orgulje za Gospinu crkvu
   • Započinjemo akciju prikupljanja novčanih sredstava za nove klasične orgulje.
   Svoje priloge možete uplatit na žiro račun
   IBAN HR82 2330 0031 1001 1907 1 kod Splitske banke s naznakom: "za orgulje"
  • Likovna radionica za djecu
   • Svake srijede u dvorani Gospine crkve u 17:00 h kninski franjevci organiziraju besplatne likovne radionice za djecu.

CARITAS

PASTORALNI CENTAR

EMISIJA "SUSRET"


GLASNIK SV. ANTE


ARHIV